HDF är en förkortning av High Density Fiberboard och är en träfiberskiva med många trevliga egenskaper. Mycket lik MDF men med något högre densitet, mörkare färg och blankare/oljigare yta.

HDF används vanligen vid tillverkning av inredning tex dörrar, köksskåp och möbler men används också flitigt vid byggande av högtalarlådor. När det kommer till laserskärning är HDF ett ypperligt material för konstruktion av modeller, fixturer, prototyper, mallar och dekorationer. Detta tack vare HDF'ens låga pris, släta yta, goda mekaniska egenskaper och att det är enkelt att limma ihop konstruktioner med vanligt trälim.

Tillgängliga tjocklekar och färger

  • 3mm - Natur

Bredd på skärsnitt

Ca: 0.08-0.2mm

I HDF brukar man inte behöva göra några justeringar av skärsnitten för att få bra passform, utan använd nominella mått och låt lasern ta bort skärets bredd för att göra dina delar enkla att montera.

Skivstorlek

  • 3mm - 1200mm * 800mm

Hur blir resultatet vid laserskärning?

HDF_cut_test.jpg

Tips från TechStation!

Genom att limma och använda sig av en "tab"-konstruktion vid sammanfogning av HDF-bitar kan man skapa mycket starka förband. Vi rekommenderar Aliphatic Resin istället för "vanligt" trälim då det torkar mycket fortare och ger starka fogar.

Vid framtagning av prototyper och liknande går det även att gänga direkt i materialet. Kör först försiktigt med en gängtapp och skruva sedan i din skruv. Gängan tål inga större belastningar men brukar vara tillräckligt för tex provmontering av detaljer eller vid enklare förband där man inte vill limma.

Fördelar:

+ Billigt

+ Goda mekaniska egenskaper

+ Enkelt att limma

+ Slät yta

+ Bra toleranser på materialen

+ Formstabilitet

Nackdelar:

- Tål inte vatten (måste målas med ett tätt ytskikt om vatten ska förekomma)

- Måste förborras

Mekaniska egenskaper:

  • Densitet: 600-1450 kg/m3

Inga beställningar kommer behandlas under våren 2024.

Jag har nu fått möjligheten att vara hemma med min dotter och parkerar därför hemsidan. Det är fritt fram att prova tjänsten, men inga beställningar går att lägga.

Är du intresserad av att ha den här funktionaliteten på er hemsida eller är sugen på att börja med laserskärning får ni gärna höra av er till info@techstation.se


Mvh
 Oskar Prytz
 TechStation

TechStation.se använder cookies.